Protocollen Veilig Vervoer.

Terug naar overzicht

Als gevolg van de Coronacrisis is het grootste deel van het vervoer vanaf 16 maart 2020 stil komen te liggen. Ondertussen komt langzaamaan het vervoer weer op gang. Om te zorgen dat al het vervoer zo goed mogelijk en op een verantwoorde manier op te starten, zijn er protocollen opgesteld voor de verschillende vormen van vervoer. Het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), de landelijke verenging voor ondernemers actief in zorg- en taxivervoer, heeft samen met de vakbonden FNV en CNV Vakmensen deze protocollen opgesteld, waarbij zij gebruik maakten van de input van diverse instanties en organisaties, waaronder betrokken ministeries en het RIVM.

De 3 protocollen zijn hier te vinden: https://www.knv.nl/liveblog-corona/

Naast deze 3 protocollen is er nog de richtlijn van het RIVM betreffende het Noodzakelijk Zittend Vervoer van personen met (klachten passend bij) COVID-19.

 

Hoofdlijnen van het vervoer volgens de 3 protocollen

Vooraf

Bij aanvraag van de rit zullen wij u enkele vragen stellen om vast te stellen of u corona gerelateerde klachten heeft. Als u klachten heeft dan kunnen wij u niet vervoeren. Als de chauffeur twijfels heeft of u wel klachtenvrij bent, beslist de chauffeur of u wel of niet mee kunt.

Afstand 1,5 meter

In algemene zin is het zo dat daar waar minimaal 1,5 meter afstand gerealiseerd kan worden tussen chauffeur en reizigers en tussen reizigers onderling er geen aanvullende maatregelen nodig zijn.

Leerlingenvervoer

In het leerlingenvervoer met alleen kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er in het geheel geen aanvullende maatregelen, ook niet als de afstand kleiner is dan 1,5 meter.

In het vervoer van leerlingen uit het voortgezet (speciaal) onderwijs, waarbij er geen 1,5 meter afstand gerealiseerd kan worden, dragen de leerlingen een niet-medisch mondkapje en de chauffeur een chirurgisch mondkapje.

Als in dezelfde bus basisschoolleerlingen worden gecombineerd met kinderen uit het voortgezet onderwijs, dan hoeven de kinderen uit de basisschoolleeftijd geen mondkapje te dragen. De kinderen in de leeftijd van het voortgezet (speciaal) onderwijs dragen te allen tijde een niet-medisch mondkapje. En de chauffeur dus een chirurgisch mondkapje.

Overige vervoer

Ook in het vervoer anders dan leerlingenvervoer zal deze 1,5 meter afstand in de taxi in veel gevallen niet mogelijk zijn. In die gevallen dient de chauffeur een chirurgisch mondkapje te dragen en de reizigers een niet-medisch mondkapje. Maar wanneer er een fysieke afscheiding is geplaatst tussen de chauffeur en de reiziger(s), dan hoeft de chauffeur geen chirurgisch mondkapje te dragen. Behalve als de chauffeur de reiziger helpt bij het in- of uitstappen of het gebruik van de gordel, dan draagt de chauffeur weer wel een chirurgisch mondkapje.

Verder is er sprake van een maximale bezetting (vanaf 19 jaar):
–              Personenauto: max. 2 reizigers
–              Bus: max. 4 reizigers

Algemeen

De chauffeur zal ervoor zorgen dat de contactpunten in het voertuig extra worden schoongemaakt. Tevens zal hij tijdens elke rit, en tussen de ritten door, het voertuig zoveel mogelijk ventileren.

 

Wat verwachten wij van u als reiziger

Houd u aan de algemene hygiëne maatregelen:

 • Was regelmatig uw handen
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden.

Neem zoveel als mogelijk het volgende in acht:

 • Zorg dat u voor iedere rit een nieuw/schoon niet-medisch mondkapje bij u heeft, zodat u deze draagt, wanneer dit nodig is.
 • Stap zelf in en uit
 • Ga, als u alleen bent, rechts achterin zitten
 • Doe zelf de gordel om
 • Plaats bagage zelf in de kofferruimte of houd deze op schoot
 • Volg de aanwijzingen van de chauffeur op (bijv. in geval van toewijzing van een zitplaats in de bus)
 • Betaal digitaal of met pin/creditcard. Vermijd contante betalingen.

 

Nieuwsbrief

Andere diensten

Recente nieuwsberichten

mei 12, 2021

Doe mee !!!

Lees meer

maart 16, 2021

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Lees meer

maart 10, 2021

Vacature

Voor de Zuidwest Drenthe zijn wij op zoek naar:  Chauffeurs Personenvervoer ·         Vraagafhankelijk vervoer / Wmo-vervoer, zittend ziekenvervoer, straattaxivervoer.·         Groepsvervoer […]

Lees meer

februari 14, 2021

Beperkt vervoer op maandag 15 februari

Het KNMI heeft voor morgen code rood afgegeven. Er is maandag in de loop van de nacht en in de […]

Lees meer